Utflykter nära Marmaris - Içmeler - Turunç - Bodrum - Yalıkavak - Datça - Orhaniye - Dalyan - Iztuzu

Marjatta och jag brukar ta kortare turer med bil när vi känner att vi behöver lite omväxling.

Om vi åker längs kustvägen västerut från Marmaris kommer man först till Içmeler som är en riktig turistort där det är mörkt och släckt på vintern. Men i slutet av april börjar det röra på sig igen och turisterna kommer tillbaka. Många kommer tillbaka till samma ställer år efter år, vi har träffat några tyskar och holländare som återkommit hit under 7-8 år och bott på samma ställe.

Här är lite bilder från Içmeler som är tagna i slutet på april och några dagar in i maj 2005 - just när Içmeler vaknar upp igen efter sin vinterdvala - och några bilder från september 2005 också.

Lite bortanför Içmeler ligger Turunç som är en liten söt turistort med en fin strand där turisterna också börjat köpa lägenheter och villor men det är fortfarande inte så hårt exploaterat och priserna är lite lägre. Båtarna från Marmaris och Içmeler går hit också - inte så konstigt. För grusvägen från Içmeler är inte så vidare bra men man håller på att bygga ny så med tiden blir det lättare att ta sig dit - och då stiger nog också priserna.

Längre ner på sidan hittar du lite bilder från Bodrum som brukar beskrivas som Turkiets svar på Saint Tropez. Det är hit turkarnas jet-set åker för att festa på sommaren. Och hela stan är uppbyggd på turism - på gott och ont. Här hittar du också Turkiets största diskotek. Vi tog en dagstur hit och trivdes i gränderna precis när dom första turisterna anlänt.

Ännu längre ner på sidan finns några bilder från Datça. Det var väldigt trevligt för mig att komma tillbaka hit - för det var just Datça som gjorde att min första vistelse i Turkiet blev så positiv att jag kommit tillbaka gång på gång - en lugn och fin liten ort med ordning och reda och lyckliga människor. Ett lite paradis - åtminstone på sommaren. Skulle vara intressant att åka hit och känna hur det är på vintern också.

Längst ner hittar du lite bilder från Orhaniye och Dalyan. Marjatta och jag har gjort många utflykter i Marmaris omgivningar - det är massor att se och uppleva. 

I September 2005 åkte vi till Orhaniye och åt lunch på Mistral - rekommenderas! 

Vi tog också en utflykt till Dalyan och sköldpadds- stranden som är så omskriven - hit går utflyktsbåtarna i skytteltrafik. Men vi åkte bil och passade på att besöka det lilla samhället och gick på bondemarknaden i en by på vägen. En väldigt trevlig dag. 

På turistbyrån i Marmaris får du goda råd - ligger i slutet av strandpromenaden där udden med alla restauranter börjar. 


Içmeler

Stranden i Içmeler är öde på förmiddagen i slutet av april - men vädret är kalas och vattnet är redan runt 18 grader varmt. Så vi fortsätter vår promenad bort mot östra delen av stranden där vi trivs bäst - och där har vi får favoritrestaurant direkt ovanför stranden.

Den här bilden är tagen ovanför vår favoritrestaurant uppe vid vägen till Marmaris.

Båtarna till Marmaris har redan börjat säsongs turer. Stranden ställs i ordning, snart är alla turisterna åter på plats. På udden längst ut till höger om den lilla ön tog jag bilden här under i september 2005. Här ligger havet öppet och vindarna har lite mer spelrum. 

Från vägen till Marmaris ser man vår favoritrestaurant med det röda taket. Ser inte mycket ut för världen men här får man fantastiskt god mat och det är inte dyrt heller.

Här ligger alla båtarna klara - snart börjar säsongen och då är det en faslig trafik till bryggan.

Den här dagen tränade sjöscouterna med sina jollar inför kappseglingarna i samband med Marmaris International Maritime Festival som hölls första gången år 2005.

Nu är vi inne första dagarna i maj och solstolar och parasoller börjar komma upp - och dom första turisterna är redan på plats.

I muren finns det små söta ödlor som barnen tittar på. Har du tur och kommer i början på säsongen kommer du också att träffa på en massa söta sköldpaddor här längs kanten.

Idag beställde Marjatta fisk till lunch - och det smakade verkligen kalas! Kocken på vår favoritrestaurant i Içmeler kan konsten att dekorera tallriken också.

Fisken smakar ännu bättre när den är så vackert upplagd.

Vattendjuret.

Jag fick dom på bild!

I september var det 25 grader i vattnet och Marjatta och jag låg helt avslappnat och flöt omkring i bukten. Marjatta blev sedan lite rastlös och plockade fram undervattenskameran och cyklopögat. Dom här bilderna tog hon alldeles vid stranden. Det är verkligen fullt med fisk i vattnet. Den här stranden och några till har också fått "Blue Flag" utmärkelsen för att den är så ren och samhället har ett bra miljöprogram som nu givit avkastning. Även Orhaniye som ligger 3 mil norr om Marmaris i Gökovabukten har fått denna fina utmärkelse - se längre ner. 

Det vimlar av småfisk i havet - Marjatta fotograferade med sin undervattenskamera. 

I månadsskiftet oktober/november är den årliga höstkappseglingen, och vädret kan vara helt olika från år till år. Hösten 2006 var det rätt kallt och väldigt blåsigt med en hel del regn. Vi kikade ut på båtarna från terassen och bestämde oss för att ta en promenad.

Det blev en långpromenad ända inifrån Marmaris Centrum till Içmeler - det är 9 km. Så här vackert var det där strandpromenaden rundar berget. 

När man kommer fram till Içmeler är alla båtarna uppdragna på stranden - säsongen är över.


Turunç

Turunç från vägen till Içmeler - det här är ett liten vacker turistort med några hotell längs stranden och ganska lugnt liv utan hålligång. Här köper lite äldre engelsmän och tyskar lägenheter och villor när det här skrivs våren 2005.

Stranden i Turunç i oktober 2004, lugnt och stilla.

Marjatta hade cyklopögonen på och letade efter fisk till middagen.

Vi kom tillbaka till Turunç i september 2006 med domusbussen över bergen på ditvägen. Vi var hungriga när vi kom fram och hamnade på en liten trevlig fiskrestaurant - som vanligt. 

På hemvägen tyckte taxibåtskaptenen att Marjatta skulle ta över rodret. Han visste nog inte att hon har förarbevis från Sverige och får föra båtar som är längre än 12 meter - men inte i passagerarfart!

Båten närmar sig taxibryggan som ligger nedanför närmast Tansaş längst in i viken - på vägen passerar vi Solaris köpcentrum.


Yalıkavak

Yalıkavak ligger en bit väster om Bodrum och är en riktig liten pärla tycker jag. Här är priserna inte så höga och försäljarna inte lika enträgna, och det är inget hålligång, men en mycket trevlig stämning.

Bilderna är från slutet av april 2005. Det blåste rätt ordentligt den här dagen.

Längs den lilla huvudgatan som går ner till hamnen ligger några real estate agenter men det är inte många affärer - dom flesta ligger inne i den lilla basaren - ingången ligger till vänster på den här bilden.

Här i skuggan är det svalt och skönt och du hittar allt du behöver.

Den västra stranden är just iordninggjord inför säsongen men badgästerna har inte kommit ännu.

Det ligger en lugn liten semesterstad bara några meter från havet, några hotell och restauranter, några pensionat, och en hel del privatvillor.

Så här fint är det innan säsongen börjat - bilden från slutet av april.

Det är inte så mycket skärgård utanför Yalıkavak och det kan blåsa en del - åtminstone i april när vi var där.

Man håller på att göra i ordning en lång pir på mitten av den västra stranden - inte klar i april 2005.

Här ligger en del villor och hotell ända nere vid vattnet.

Åker du mer åt väster hittar du hela semesterbyar med vita vackra hus.

Yalıkavak har ett öppet läge på gott och ont - det känns mer hav här än i Marmaris.

I den lilla hamnen i Yalıkavak ligger några fiskebåtar och även några övervintrande utländska segelbåtar.

Så här vackert är det när man kommer ner för vägen mot Yalıkavak.


Bodrum

På vägen till Bodrum hittade vi den här butiken som hade en skylt med "Factory Sailing" som dom trodde betydde att dom sålde direkt från fabrik, inte att dom hade fabrikssegling. Här var det massor av trevligt smide, allt från klädhängare till bord, stolar, bardiskar - allt man kan tänka sig. Här stannade vi och handlade.

I Bodrum finns ett fort med ett museum. Vi gick inte in.

Vi gick in på en restaurant som låg direkt mellan den största gågatan och stranden

Vi åt en utmärkt lunch - det är härligt att sitta vid stranden.

Mixed grill med grönsaker i ett litet papperpaket.

Seafood salad med Marjattas favorit - bläckfisk.

Från östra sidan ser staden ut så här. Det finns en massa hus med havsutsikt men det kostar också om man vill ligga någorlunda nära stan.

Huset till vänster var till salu - kostade över 3 miljoner, var på 140 kvm.

Stranden var inte riktigt klar när vi var här i slutet av april.

Strandpromenaden med alla turistbåtar.

Det var några som var ute och fiskade.

Marjatta med Bodrums strand i bakgrunden.

Stranden var inte klar ännu men några hade ändå tagit sig ner för att njuta av vädret i slutet av april.

Marjatta poserar stolt framför Finska Konsulatet.

Den här vackra dörren var på strandpromenaden.

Den största gågatan ligger bara ett kvarter från stranden.

Den här trevliga glasbutiken hade även specialgjorda tvättställ, speglar mm som jag var bra sugen på att köpa och inreda med. Hade den här butiken legat på Västerlånggatan i Stockholm hade det varit konstant slutsålt för det var inte dyrt heller.


Datça

Datça är en liten vacker stad som ligger i en vik och har inte blivit så turistanpassad ännu. Men här håller man också på att bygga ut stranden, bygga nya hotell och lägenheter. Priserna är ganska låga än så länge.

Här hittade vi den bästa matthandlaren och passade på att köpa ytterligare en matta till vårt vardagsrum. Matthandlaren visade oss bilder från sitt långa liv, däribland ett reportage i en fransk tidning om hur han tillbringade vinterhalvåret på häst och åsnerygg i norra och nordöstra Turkiet för att köpa in mattor.  Det mesta sålde han som grossist till andra handlare - men en del tog han med ner till sin butik på huvudgatan i Datça. Här var det ingen stress utan man beställde hem kaffe eller te och satte sig ner och pratade om allt annat än mattor. Men det blev förstås ett mattköp till sist också.

Längst bort längs stranden ligger en halvö som är mycket vacker.

Här passade vi på att äta lunch också - och det är svårt att låta bli att fotografera dagens lunch. Marjatta åt kyckling och jag åt en utmärkt lammgryta med auberginer. Totalt kostade det under 50:- med sallad, bröd och dryck - för 2!

På hemvägen passade vi på att beundra utsikten från Datçavägen - det är verkligen hissnande vackert.


Orhaniye

Orhaniye ligger 3 mil från Marmaris vid Gökovabukten, på vägen mot Datça. Alla Jeep Safaris brukar stanna till vid restauranten vid stranden längst in i bukten du ser mitt på bilden ovan.

I september 2005 fick vi tips av vår vän Hassan om att ta en utflykt till Orhaniye och restaurant Mistral för att äta lunch och bada lite på eftermiddagen. Vi stannade till i backen innan man kommer till Orhaniye och gick trapporna ner till restauranten och båthamnen - här är det lyxigt och privat - dyra yachter, vänlig personal, utmärkt mat till bra pris, avspänd lågmäld jazz i högtalarna istället för discodunk som på många stränder - en lugn oas att trivas i. Vissa kvällar i veckan är det stort band som spelar salsa - ägaren är själv musiker. En riktig liten oas för dig som vill bort från den vanliga turiststranden - rekommenderas!

Den här stranden har (precis som Içmeler) fått Blue Flag utmärkelsen för rent vatten och bra miljöarbete.

Nedanför restauranten ligger en härlig brygga med stegar ner till vattnet. Avskilt och lyxigt - det är endast för restaurantens gäster. När vi hade ätit varsin kycklingsallad med sötsur sås och druckit Efes öl till (kostade 150:- totalt för 2) gick vi ner till bryggan.

Så här lugnt och skönt var det en tisdag i början av september 2005. 25 grader i vattnet. Några stegar ner till vattnet från bryggan. Gratis solstolar förstås. Dusch så du kan spola av dig med sötvatten och toalett finns också.


Dalyan

Dalyan ligger vid ett floddelta 9 mil öster om Marmaris landvägen - man tar av från vägen till Dalaman flygplatsen. Sjövägen är det nog bara 10-15 kilometer. Hit tas turisterna med båt från Marmaris och andra kuststäder för att prova lerbadet lite norr om Dalyan, se på grottorna (ovan) och bada på sköldpaddsstranden Iztuzu som ligger där floden rinner ut i havet. Det är ett rätt stort floddelta och mycket grönsaksodlingar i omgivningarna. Grönt och vackert året om. Grottorna syns från flodstranden i Dalyan - det är gamla gravtempel uthuggna direkt ur berget. Det finns mängder av antika lämningar i området som heter Kaunos. I Dalyan finns både romerska bad, en tidig bysantinsk kyrka, ett bibliotek och en antik teater.

Iztuzu

När man kommer ner för vägen från Dalyan till Iztuzu som kallas Turtle Beach står det stora skyltar vid en vägbom - stranden stängs på kvällen och det är förbjudet att vistas där efter 20.00 - allt för att skydda sköldpaddorna som lägger ägg i sanden. En remsa av stranden får man inte slå upp solstolar eller parasoller på - den är utmärkt med krukor på landsidan och ett rep på havssidan. Här ser man en massa hål som bildats när dom kläckta sköldpaddorna tagit sig upp för sin första simtur på natten. Marjatta och jag badade och solade en hel eftermiddag men såg inga sköldpaddor.

Turtle Beach är väldigt långgrund så man får vada minst hundra meter ut för att kunna simma. Havet ligger på så det blåser en hel del - kan vara skönt när det är över 30 grader i luften som den här eftermiddagen i september 2005.

Solstolar och parasoll finns att hyra och det finns en liten restaurant mitt på stranden också om du blir hungrig.