Flyg&buss - I Love Marmaris

Title
Go to content

Flyg&buss

Info
FLYG FRÅN SVERIGE
Snabbast och enklast under säsong är att åka "Endast flygstol" till Dalaman med något charterbolag. Vi har åkte med TUI några gånger och det har fungerat alldeles utmärkt.
Beställ inte transfer bara - det kostar mer än det smakar. Ta flygbuss eller taxi - se nedan.

KUL PÅ VÄGEN
Vi brukar ofta kombinera våra månadslånga vistelser i Marmaris med ett stop-over i Istanbul, en intressant och trevlig stad med massor att se. Och det kostar ju nästan inget extra eftersom de reguljära flygen alltid går visa Istanbul.
Bäst och billigast brukar vara att flyga till Sabiha Gökcen på den asiatiska sidan, men nu har den nya jätteflygplatsen på europeiska sidan öppnat så framöver kanske vi flyger via den.

Stannar du i Istanbul några dagar rekommenderar vi att du bokar boende i Kadiköy på den asiatiska sidan och turistar via färjorna som går till Eminönu osv. på den europeiska sidan. Eller tar den nya tunnelbanelinjen under Bosporen.
Kadiköy är den trevligaste stadsdelen - inget snack. Se till att bo nära färjeläget bara så blir livet enklare. Massor med bra restauranger med framförallt fisk och skaldjur hittar du en bit upp till höger om färjeläget, otroligt bra shopping hittar du på gågatorna en bit upp till vänster. Härlig stämning. Tryggt. Nästan inga turister. Och väldigt bra hotell för 300/400:- natten inkl bra frukost även när du bokar via Booking.
Missa inte att skaffa SL-kort (ISTANBULKART). Det är otroligt billigt att åka kommunalt och kortet funkar förstås överallt på bussar, spårvagnar, färjor osv.
Vill du turista lite tar du färjan över till Karaköy och knallar 100 meter upp till Tünel, världens näst äldsta tunnelbana, byggd 1875, och åker den upp till största shoppinggatan Istiklal Cadessi. Ta även en tur på Galatabron och kolla in alla som fiskar, och vad mycket fisk dom får! På andra sidan bron tar du till höger och ner i folkmyllret i gångtunneln och runt Egyptiska basaren, kanske upp en bit till den stora basaren. Och sedan lunch eller middag uppe på restaurangen Hamdi med fantastisk utsikt över Bosporen och Galatabron. Och sedan kan du åka färja hemåt igen till Kadiköy från den andra terminalen som ligger tv vid södra änden av Galatabron.

REGULJÄRFLYG
Kolla först och främst flyg med Pegasus som vi tycker är bäst om man flyger från Stockholm och även har utmärkt mat som förhandsbeställs. Vi brukar kosta på oss platser med bra benutrymme längst fram i planet också. Bästa flyget har varit 13.55 från Arlanda och direkt vidare till Dalaman med bara 90 minuters väntan så man landar i Dalaman runt 21 lokal tid. Om man inte stannar några dagar i Istanbul förstås.
Turkish Airlines är också ett bra flygbolag som flyger från Sverige till Dalaman. Vi har inte åkt med dom på länge men våra vänner på Västkusten flyger alltid med dom, när detta skrivs så flyger inte Pegasus från Landvetter, däremot från Köpenhamn som kan vara bättre om du bor i södra Sverige.
Nu har ju den nya jätteflygplatsen i Istanbul öppnats så det är säkert bra att flyga med dom också.
FLYGBUSSARNA
När du kommer till Dalaman
Bussarna står uppställda till vänster nedanför trappen ut mot parkeringen. Biljetten kostar när detta skrivs i november 2018 bara 30TL/person och som precis överallt i Turkiet så tar dom kreditkort. När du kommit till Marmaris stannar bussen precis när man kommer ner för backen till vänster 200 meter. Därifrån du kan ta en taxi vidare till lägenheten, kostar ungefär TL 30-40TL. Vi brukar åka med Havas-bussarna som inte gör några avstickare längs vägen så dom brukar komma fram lite snabbare. Räkna med en timme 20 minuter.

När du skall flyga från Dalaman
Kolla när bussarna går och ta en taxi upp till Havas Otogar där du kliver på flygbussen till Dalaman.
Vi brukar ta en buss med avgång ungefär 3 timmar innan flyget så är vi på den säkra sidan - det tar ungefär 1 timma 20 minuter till flygplatsen.

Back to content